Осман Сьонмез: Готов съм да помогна на братята си в България

четвъртък, 27 юни 2013 г. |

Кметът на турския град Бурса Реджеп Алтепе гостува днес в село Чепинци. Той бе придружен от председателят на търговско-промишлената палата на град Бурса Джелял Сьонмез, председателят на изселниеската организация "Балгьоч" Юксел Йозкан и други.
Делегацията посети джамията на селото, на която беше направен основен ремонт наскоро с помоща на кмета на Бурса и бизнесмени от република Турция, на които родствените корени са от Родопите.
Гостите бяха посрещнати от председателя на джамийското настоятелство в село Чепинци Хайри Брахимбашев и председателя на Дружеството за етнокултурен обмен Фехми Демиров.
Събитието бе открито със  слово от Хайри Брахимбашев, който приветсва гостите с добре дошли и им благодари за оказаната помощ в ремонта на джамията от името на жителите на село Чепинци.
Думата бе дадена на бизнесмена Джелял Сьонмез, който беше пряк изпълнител на ремонтните дейности на джамията. Гостът с вълнение разказа как се е чудил защо изселниците от Родопите са избрали град Бурса за заселване, когато посетил Родопите и видял зеленината и красотата на планината му станало ясно. Г-н Сьонмез благодари на кмета Алтепе за оказаното съдействие и пред всички хора подкани своя син Осман Сьонмез, който закупи новите килими за джамията, да обещае, че когато се наложи да се оказва помощ в подобни случаи, той винаги ще откликва. Г-н Сьонмез младши потвърди, че винаги ще бъде насреща, когато се налага да се оказва подкрепа.
В речта си кметът на Бурса сподели задоволството си от свършената работа и сподели как миналата година на посещение при него са били група от Чепинци, сред които бе и покойният Исеин Чаушев, тогавашен председател на джамийското настоятелство на централната джамия в село Чепинци и са го помолили да окаже съдействие за намиране на подкрепа за крайно наложителният ремонт. Кметът заяви, че с голяма отговорност е подходил към тази молба, която той възприел като божие дело. Кметът благодари на хората, които са взели пряко участие в строителните работи за добре свършената работа и посочи сътрудничеството между село Чепинци и град Бурса като пример за добро сътрудничество между Република България и Република Турция.
Гостите разгледаха обновената джамия и библиотеката, в която се съхранява и Златният коран.
В чест на гостите беше даден обяд, на който бяха поканени всички присъстващи на мероприятието. На децата бяха раздадени спортни фланелки с номер 16, което е административният номер на Бурса и други сувенири.

0 коментара:

Публикуване на коментар