В кои сектори България желае сътрудничество с Турция

събота, 6 юли 2013 г. |

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров призова участниците в българо-турския бизнес форум да инвестират във високотехнологични производства с висока добавена стойност.

България има интерес да задълбочава търговското и икономическото сътрудничество с Турция и инвестициите, каза Димитров. Той открои секторите, в които България желае инвестиции - електроника и електротехника, транспортно оборудване и машиностроене, химическа промишленост, земеделие, информационни технологии, аутсорсинг, здравеопазване и фармация, чисти технологии и биотехнологии. 

По данни, цитирани от Димитров, през 2012 г. стокообменът между двете държави е бил на стойност 4 млрд. долара. Само за първите три месеца на тази година България отчита 770 млн. евро, което е 22 процента увеличение спрямо миналата година, когато Турция за същия период застава на трето място след Германия и Италия при износа, и на седмо място по отношение на вноса след Русия, Германия и Италия. В данните за стокообмена не са включени данни за износа на ток от България за Турция, реално целият стокообмен и увеличението на износа са по-големи, каза заместник-министърът.

0 коментара:

Публикуване на коментар