Антиправителствените протести в България продължават – коментари в световните медии

събота, 29 юни 2013 г. |

В мрачната сутрин на 14 юни, докато протестите в Турция бяха в разгара си, а тези в Бразилия бяха на ръба да избухнат, Асен Генов седеше в офиса си в българската столица София с пръст на компютърния клавиш, който щеше да даде искрата на Българската пролет, коментира вестник„Вашингтон пост”.
Само няколко месеца по-рано общественото възмущение от високите цени на електричеството предизвика свалянето на предишното правителство, но Генов вижда повече причини за гняв, след като новото управление назначи съмнителен медиен магнат начело на службата за държавна сигурност.
Вбесен, Генов публикува призив за протест в София, макар да се е съмнявал, че демонстрация, която не е фокусирана върху парични проблеми, а върху корупцията и връзкарството в правителството, ще получи подкрепа.
„Направихме облог за това колко хора ще дойдат. Аз заложих на 500 души”, казва Генов. Когато е пристигнал на столичния площад „Независимост” обаче, той е видял как там се събират хиляди българи. Оттогава всеки ден се провеждат все по-многобройни протести, които искат оставката на правителството.
„Всички сме свързани – България, Турция, Бразилия. В социалните мрежи публикуваме съобщения на английски език, така че да се разберем и да се подкрепим”, казва Ивета Чернева, 29-годишен автор, която е една от хилядите протестиращи.
„Борим се по различни причини, но в крайна сметка всички искаме правителството ни да работи за нас”, добавя тя.
България се сблъсква с изключително тежка политическа и морална криза, пише френският вестник „Монд”. В продължение на вече две седмици ежедневни протести следват един след друг в центъра на София и по-специално около парламента. На 25 юни беше възпрепятствано заседание на депутатите. Протести обхванаха и други градове в страната. Демонстрантите, които са недоволни от управляващите политици, настояват за нови избори за законодателния орган. Последните такива се проведоха на 12 май. На тях дестабилизирана от вълната социални протести от февруари, дясноцентристката партия на бившия премиер Бойко Борисов - ГЕРБ – загуби властта. Левите създадоха правителство, което се счита за „технократско”, оглавявано от Пламен Орешарски. Гневът на протестиращите беше предизвикан от спорна номинация за директор на националната служба за сигурност на личност със съмнителна репутация.
В София около 4500 души са взели участие в протестна акция срещу правителството на България, съобщи министерството на вътрешните работи. Центърът на българската столица беше блокиран за движение на автомобилния транспорт, предаде ИТАР-ТАСС.
Антиправителствените демонстрации продължават 15-ти ден. Демонстрантите настояват за незабавната оставка на правителството и за разпускане на парламента, без да отдават предпочитания към нито една от партиите в него.
По-рано днес около 100 поддръжници на правителството се събраха пред Националния дворец на културата, но скоро след началото на акцията, участниците в нея се разотидоха.
В Пловдив протестиращи блокираха железопътна гара. Демонстрантите възнамеряваха да блокират движението на влака Пловдив-Истанбул, посочва агенцията, като се позова на радио „Фокус”.
Около 4500 души взеха участие в протестна акция срещу правителството на България в столицата София. Движението в целия център на българската столица е било блокирано от полицаи за обезпечаване на безопасното придвижване на участниците в демонстрацията, предаде украинското издание„Обозревател”.
Антиправителствените протести се провеждат в България вече две седмици. Народното недоволство беше предизвикано от спорно назначение за директор на Държавната агенция за Национална сигурност от партията ДПС. Депутатите от парламента отмениха решението за назначението, но въпреки това протестите в най-големите градове продължават.

 Агенция "Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар