Местан: Ще направим анализ на политическата ситуация и резултатите от КСНС

петък, 21 юни 2013 г. |

На заседанието на Централния съвет на ДПС ще направим анализ на изборните резултати, съобщи пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан.
Това е първото заседание на Централен съвет след проведените парламентарни избори.
"Предвид сгъстения дневен ред на Народното събрание, нямахме възможност да направим заседание на Централния орган между две конференции. Ще докладвам пред Централния съвет и ще направим анализ на политическата ситуация, включително и на резултатите от Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава.
Ще вземем решение съобразно анализа на политическите реалности в страната. Ще обсъдим протестите, това заседание на централния съвет е твърде важно, защото нашите членове и симпатизанти, не само партийния актив са особено чувствителни на тази темa", каза Местан.
"Ние вече 23 години сме обект на малко по-специално отношение, да не кажа обект на леко агресивно отношение. Възпитали сме в себе си разбирането, че би трябвало да уважаваме не само политическите, но преди всичко етнорелигиозните различия и те не трябва да се смесват с политиката.
Ние знаем, че като политици сме избрани в Народното събрание или в местен парламент по волята на определена част от обществото.
Никой не представлява всички български граждани, никой не представлява абсолюта. Ако обаче негативното отношение на една част от обществото е основание някой да се откаже от длъжност, да речем областен управител, народен представител, уверявам ви, че няма да има демократични институции", коментира Местан.
"Това се отнася не само за представителите на ДПС в Народното събрание или в местен парламент, а за всеки един български политик. Може ли да ми посочите един български политик, към когото да няма неодобрение от други части на българското общество? Ако те изразят това недоволство чрез протест, трябва ли тези политици да се отказват да изпълняват функциите си", попита лидерът на ДПС.
"Защо е тази агресия срещу Муса Палев и какво означава, че в Благоевград един мюсюлманин не може да бъде областен управител", каза Места в отговор на въпрос дали на заседанието ще стане дума защо срещу г-н Хасан Адемов нямаше никакви протести, а срещу г-н Пеевски, който очевидно не е от етнорелигиозното общество, има протести.
"Нека аз ви попитам, ако протестът срещу господин Муса Палев е политически, срещу кое негово политическо действие е насочен протестът? Това е много ясен отговор на въпроса. Това, че има протести срещу кабинета, те засягат кабинета като цяло. Ние бяхме много внимателни при номинирането на министри в кабинета Орешарски", коментира Местан.
"Има нужда да подчертаем предимството на експертното над политическото начало и подборът ни е бил правилен. Решението на министър-председателя Орешарски за Муса Палев е било правилно; това е един високообразован и скромен човек, без петънце в миналото му. Защо е тази агресия срещу него, какво означава - в Благоевград един мюсюлманин да не може да бъде областен управител? Много ясно искам да задам този въпрос.
Ценностите не могат да имат регионален или национален характер. Става въпрос за тежък проблем и очаквам по-сериозна ангажираност и от страна на медиите, за да не бъдат единствено политически реакциите срещу подобни прояви, които не правят чест на европейска България", каза още лидерът на ДПС.

0 коментара:

Публикуване на коментар